Hoe ziet het auto theorie examen er uit?

Het examen voor auto theorie wordt afgenomen door het CBR. Dat betekent dat je daar op locatie het examen maakt. Dat doe je in een zaal, met andere kandidaten die theorieook op die dag hun examen maken. Nadat je je hebt aangemeld voor het examen, leg je al je spullen in een locker. Om toegelaten te worden, heb je een geldig legitimatiebewijs nodig. Je krijgt dan een eigen tafel toegewezen. Daarop heb je een kleine monitor en een toetsenbordje om de vragen op te maken. Wees je er van bewust dat je het examen maakt in een zaal met een redelijk aantal andere kandidaten. Voordat het examen daadwerkelijk van start gaat, krijg je duidelijke instructie. Ook wordt er één oefenvraag gegeven, zodat je even kunt wennen aan de manier waarop je vragen moet beantwoorden

Het examen zelf

De dag van het examen wil je goed uitgerust zijn. Drink niet teveel koffie, en probeer kalm te blijven. Tijdens het auto theorie examen is het zaak om rustig te blijven en iedere vraag geconcentreerd te maken. Denk goed na en beantwoord de vragen zorgvuldig, maar wees je ook steeds bewust van het feit dat er een tijdslimiet is. Die wordt steeds duidelijk aangegeven bovenin het beeld. Nu is het tijd om al je voorbereiding, oefening en kennis van auto theorie die je de afgelopen weken of maanden getraind hebt, in te zetten. Omdat het een meerkeuzetoets is, kun je het beste alle vragen beantwoorden – ook de vragen waar je niet zeker weet wat het goede antwoord is. Al met al duurt het theorie-examen tussen de 20 en 30 minuten.

Ben je geslaagd?

Direct na het examen krijg je te horen of je het gehaald hebt of niet. Je slaagt voor je auto theorie als je minstens 13 van de 25 gevaarherkenningsvragen goed hebt, en geslaagdminstens 35 van de 40 kennisvragen. Beide onderdelen moeten voldoende zijn. Achteraf krijg je de mogelijkheid om je antwoorden te bekijken en te zien waar het goed of fout gegaan is. Zo kun je leren van je fouten, en weet je waar je eventueel nog wat aandacht aan moet besteden. Met deze auto theorie tips is dat hopelijk niet meer nodig. Als je de stof goed leert en oefent, je goed voorbereidt op het examen, en op de dag zelf rustig en gefocust de vragen kunt beantwoorden, heb je zeker een goede kans om het theorie-examen te halen.